top of page

SERVICII MEDICALE

baby-ultrasound-machine.jpg

ECOGRAFIA

Ecografia (ultrasonografia) este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor.


Se recomanda un examen ecografic cel putin anual sau la orice simptom (oboseala, durere etc.) intrucat pacientul poate afla starea actuala de sanatate dar si posibile disfunctii ale urmatoarelor parti ale corpului:


- organele abdominale (ficat, vezica biliara, splina, pancreas, rinichi, vezica urinara);

- organele pelviene (uter, ovare, prostata);

- glandele mamare;

- glanda tiroida si glandele paratiroide;

- inima;

- vasele mari (aorta, arterele renale, arterele iliace, vena porte, etc);

- ganglionii limfatici;

- sarcina si eventualele probleme care apar.

Brain Scans

COMPUTER TOMOGRAFIA

Tomografia computerizata (CT) foloseste razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului.


In timpul testului pacientul va sta intins pe o suprafata plana (masa) ce este legata la scaner; acesta are forma cilindrica. Scanerul trimite pulsuri de raze X spre acea parte a corpului ce se doreste investigata. O parte a aparatului este mobila, astfel incat poate efectua imagini din mai multe pozitii. Imaginile sunt memorate in computer.


Tomografia computerizata este folosita pentru a investiga diferite parti ale corpului precum pieptul, abdomenul, pelvisul sau membrele. De asemenea, poate realiza imagini ale organelor, precum ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plamanii si inima. De asemenea, poate oferi informatii asupra vaselor sanguine, oaselor si coloanei vertebrale. In timpul scanarii se poate folosi si fluoroscopia, metoda ce foloseste un fascicul stabil de raze X, pentru a vizualiza motilitatea si aspectul diferitelor parti ale organismului.


O substanta iodata (substanta de contrast) poate fi folosita pentru a vizualiza mai bine structurile si organele investigate. Aceasta substanta de contrast poate fi folosita pentru a investiga fluxul sanguin, pentru a decela tumori sau alte afectiuni. Substanta poate fi administrata intravenos (IV), oral sau poate fi introdusa in diverse alte parti ale organismului (de exemplu, in rect). Imaginile pot fi realizate inainte si/sau dupa administrarea substantei de contrast.

MRI

IMAGISTICA PRIN REZONANTA MAGNETICA

Imagistica prin Rezonanta Magnetica (RMN) este o procedura ultramoderna de diagnosticare  a sistemului nervos central, a patologiei de coloana vertebrala, a patalogiei musculo – scheletale si a afectiunilor la care examenul CT nu poate oferi informatii suficiente. Este neiradianta, neinvaziva, recomandabila in investigatii la nivelul tuturor organelor, care permite diagnosticarea cu precizie a numeroase afectiuni prin vizualizarea pana in cele mai mici detalii a nervilor, structurilor vasculare fine, tumorilor, leziunilor etc.


Investigatia prin RMN se poate face nativ sau cu injectare de substanta de contrast, care ajuta medicul radiolog, aducand informatii pretioase in vederea obtinerii unui diagnostic radiologic de calitate. Investigatia este o metoda total neinvaziva aparatul folosind campul magnetic care nu este daunator. De asemenea substanta de contrast nefiind pe baza de iod este foarte usor tolerabila de organism, fiind hipoalergenica.


Substanta de contrast la RMN are la baza Gadolinium un metal rar, reactiile alergice fiind foarte rare iar daca apar sunt reactii usoare: prurit, urticarie, senzatie de greata.


Durata unei examinari RMN variaza intre 15 minute si 2 ore, in functie de segmentul sau numarul de segmente examinate si de patologie.

bottom of page